איך להיפטר מהליחה?

מצד אחד מדובר בתופעה מאוד טבעית ונפוצה (בעיקר בעונות המעבר) ומצד שני מדובר בתופעה שמובילה לחוסר נוחות ושמצריכה טיפול נקודתי והתייחסות. אי לכך גם אם יש לליחה תפקיד חשוב ביותר והיא מהווה כלי הגנה של מערכת החיסון, עדיין יש להיות מודעים לעובדה שעודף ליחה עשוי להוות תמרור אזהרה ובאופן כללי להפר את השגרה ולפגום באיכות השינה. מכאן שאם מבקשים פעם אחת ולתמיד להבין מה ההבדל בין ליחה צהובה לירוקה, אלו תופעות עשויות להתפתח וכמובן כיצד ניתן לטפל באותו מטרד, המאמר הזה נועד עבורכם.

בין אם עכשיו מצויים בעונת המעבר, בחוץ מופיעה פריחה מרהיבה, או פשוט חליתם בשפעת (או סתם נחשפתם לאבק), עליכם להפסיק להתעלם מאותו מטרד צמיגי שגורם לחרחורים ושיעולים ולהתחיל להבין מספר דברים אודות אותה הפרעה שבין היתר מחזיקה בתפקיד חשוב. מוכנים לצלול פנימה?

מהי ליחה?

ראשית נציין שליחה דביקה בגרון מצויה בסמפונות שבמערכת הסינוסים ובאף. תפקידה הוא בראש ובראשונה להגן – ללכוד גורמים זרים שהצליחו להגיע לדרכי הנשימה, כך שבאמצעות עיטוש או קינוח האף מוציאים אותם החוצה. בנוסף, הליחה שומרת על הריריות רטובות, עובדה שמסייעת להן להגן מפני פלישה של חיידקים ווירוסים.

לצד העובדה שליחה בגרון בדרך כלל רצויה, יש להבין שעודף ממנה כלל לא מומלץ, והוא יכול להיגרם בעקבות הצטננות, אלרגיה, זיהום, גירוי (בריאות, באף או בגרון), עישון יתר, תופעות של מערכת העיכול (כגון ריפלוקס) וממגוון מחלות ריאה. אז איך הליחה בדיוק נוצרת? ובכן דרכי הנשימה מצופות בריריות שעשירות בכלי דם, כאשר השכבה החיצונית של הרירית מכילה בלוטות ריר, ואלו הן האחראיות הישירות לייצור הליחה. פה נוסיף שהליחה מכילה מוגלה, תאים מתים, תאי דלקת וחומרים שמסייעים לזהות פולשים. כמו כן, בהנחה ומתהווה זיהום בדרכי הנשימה הפרשת הליחה מתגברת ואף עשויה לשנות את צבעה.

סוגי ליחה: אנשים שונים מייצרים ליחות שונות, אם מבחינת כמות, סמיכות ודביקות. כמו כן, יש לצבע של הליחה משמעות – צבעי הליחה מהווים מקרא רפואי, אם כי ראשית נציין ששינוי בצבע ובסמיכות חלים כאשר קיים זיהום, אך מראש נבהיר שלא בהכרח מדובר בזיהום חיידקי.

  • ליחה שקופה או לבנה – ליחה מעין זו לרוב אינה מרמזת על חולי.
  • ליחה ירוקה/צהובה – ברגע שישנו תהליך דלקתי מופיעים תאי דלקת, תאים של סוגי נויטרופילים ואיאוזינופילים. אלו מובילים לאותה ליחה צהובה (לרוב קשור לזיהום), וכאשר הנויטרופילים נכחדים משתחרר אנזים חדש העונה לשם ורדופרוקסידאז והוא זה שצובע את הליחה בגוון ירוק. עם זאת, גם אם מופיעה ליחה ירוקה עדיין לא ניתן לדעת בוודאות אם מדובר בזיהום ויראלי או חיידקי.
  • ליחה ירוקה/חומה – כאמור ליחה ירוקה לרוב מעידה על זיהום, אך כאשר צבעה נוטה לחום, ייתכן ומדובר בדלקת ריאות.
  • ליחה אדומה – ליחה עם דם עשויה להעיד על שיעול אלים, אך במקרים קיצוניים היא גם יכולה להעיד על שחפת או על גידול בריאות.
  • ליחה חומה – ליחה חומה בעיקר מאפיינת אנשים מעשנים.

התסמינים להופעת הליחה

לרוב אין לטעות שמדובר בליחה, מדובר בשיעולים נלווים ובגושים שעולים מעלה. עם זאת, כן קיימות מספר תופעות נלוות – בהתאם למצב הבריאותי. פה ניתן למצוא שיעולים טורדניים, עלייה משמעותית בחום הגוף (מייצג זיהום חיידקי בדרכי הנשימה), חרחורים וקשיי נשימה (מייצג דלקת ריאות). כמו כן, ישנן תופעות לוואי פחות מלחיצות, קרי צרידות, קושי בבליעה, כאב גרון ואף תחושת עייפות מוגברת.

כדי להבין במה בדיוק דברים אמורים, ניתן לשלוח את הליחה לבדיקת תרביות, לבחון הרגלי עישון ואת אופי סביבת העבודה, לתשאל אודות אלרגיות ומאכלים שצורכים ובאופן כללי נהוג לעבור על סך ההיסטוריה הרפואית, כאשר במידת הצורך מבצעים בדיקות יותר משמעותיות, קרי סריקת CT, צילום חזה, רינגוסקופיה וכדומה.

נזקים אפשריים

ליחה שאינה מטופלת ונמשכת לאורך זמן עשויה להוביל למגוון סיבוכים, קרי התייבשות, דלקת שקדים כרונית, קשיי נשימה, קשיי שינה, דום נשימה, בצקת בריאות ואף עשוי להתפתח זיהום בדם. אי לכך אם הליחה אינה שקופה ואם היא נמשכת לאורך זמן, חשוב ביותר לפנות לאבחון רפואי, וזאת כי טיפול בתסמינים הראשונים עשוי להועיל בתוך זמן קצר, אך כאשר נכנסים למשוואה סיבוכים נוספים, הטיפול נהיה יותר חריף וממושך.

איך מטפלים בליחה?

גם אתם תוהים איך להיפטר מליחה? ובכן קיימות מגוון דרכים יעילות, אם כי החכמה היא להתאים את המענה המתאים ביותר עבור כל סיטואציה, אך עבור כך ראשית נדרש אבחון יסודי של מקור הליחה. באופן כללי נציין שמי שיתלונן על ליחה עשוי לקבל מרשם לתרופה נוגדת גודש באף, תרופה שמטפלת באלרגיה ואף ייתכן ויקבל אנטיביוטיקה. כמו כן, ניתן להיעזר בטיפולי רפואה אלטרנטיבית משלימה כמו ביקור בחדר מלח סולטי, ואפילו המלצה פשוטה כמו להרבות במנוחה בהחלט עשויה לסייע.

3 תרופות סבתא לטיפול בליחה

תרופות סבתא הן תרופות מבוססות רכיבים טבעיים שיש כמעט בכל בית, ובעבר היו מיועדות להתמודדות עם תסמיני מחלה כשאין תרופה למחלה או כשהתרופה איננה נגישה מסיבות שונות. כיום תרופות הסבתא מהוות תרופות מסורתיות וטבעיות להתמודדות עם תסמינים, אך אין להן הסמכה רפואית או הבטחה כי אכן יטפלו בתסמינים או במחלה עצמה.

  1. הקפדה על תזונה – אם יש לכם ליחה תקועה בגרון מומלץ לשים לב מה אוכלים ובו זמנית מה לא אוכלים. כך למשל רצוי להיות מודעים לקבוצת מזונות שידועה כמעודדת ליחה, מזונות קרי בננה, בוטנים, מוצרי חיטה, סוכר, אלכוהול, בשר אדום שמן ומוצרי חלב פרה. במקביל יש להרבות בשתיית מים, מים עם לימון (מסייע לחזק את מערכת החיסון) ובשתיית חליטות של טימין, ג'ינג'ר, מנטה, אניס ומרווה. בנוסף, מומלץ לצרוך מזונות שממזערים ליחה, קרי ירקות ירוקים ודובדבנים. מה עוד? גרגרו מי מלח – מסייע להשמיד חיידקים.
  1. דרך שמסייעת לילדים – הרבה פעמים לילד יש ליחה, אך הוא אינו יודע להשתעל בצורה יעילה, ועל כן נציג כמה דרכים יצירתיות ומהנות. ניתן לתת לילד משרוקית שיינשף בה, משחק ייעודי ליצירת בועות סבון ואף אפשרי לשחק במשחק שבו מקדמים בנשיפה צמר גפן לעבר הקיר. כל השיטות יכולות להוביל את הליחה אל עבר דרכי האוויר העליונות ולנתק את הליחה, כך שמקדמים את המטרה.
  1. ישנים בזווית – הולכים לישון? הגביהו מעט את פלג הגוף העליון (למשל באמצעות דחיפה של מגבת מתחת למזרן). מצב זה מונע מהנזלת לחדור אל דרכי האוויר.

סיכום:

כמו בכל סיטואציה אחרת שנוגעת למצב הבריאותי, כך גם ליחה מצריכה להיות עם היד על הדופק, כי מאוד ייתכן שטיפול תרופתי עשוי לעצור התפתחות של דלקת, זיהום וכדומה, כאשר גם רק פגיעה באיכות השינה מצדיקה פנייה לגוף רפואי. מכאן שאם מבקשים להיות רגועים, אם מבקשים למנוע בעיה עוד בשלביה ההתחלתיים ואם מבקשים לשים מאחור את אותה ליחה מציקה שמקשה על השגרה, חשוב מאוד לפנות לטיפול רפואי ולבקש את הייעוץ המתאים מהרופא. אל תסכימו לקבל הקלה בעניין הליחה, ואם אתם מוצאים את עצמכם ללא מענה, בקשו לראות רופא אחר והתעקשו על קבלת מענה רפואי הולם.

רק בריאות!

השאיר לנו פרטי התקשרות לסיוע והמלצה בנוגע לטיפול הרלוונטי עבורכם.

# מאמרים נוספים

נגישות
למידע נוסף