בעיות נשימה אצל ילדים ותינוקות
למערכת הנשימה שני תפקידים קריטיים: היא מספקת חמצן ומרחיקה פחמן דו חמצני. עם זאת, לא פעם מערכת הנשימה אינה במיטבה ואז עשויות להתפתח שלל מחלות, כמו ברונכיט, דלקת ריאות, אסטמה וכדומה. על כן, טוב לדעת שיש מה לעשות, אך ראשית חשוב לזהות התפתחות של בעיה ולהבין ממה היא נובעת כדי למנוע אותה מראש ולטפל בה.
מערכת הנשימה אצל ילדים ותינוקות
מערכת הנשימה הינה אחת המערכות החשובות והרגישות שקיימות, ובמיוחד כאשר מדובר בילדים ובפעוטות. מערכת הנשימה מתפתחת מיום היוולדנו ועד גיל 10. מכאן שעד גיל 10 מערכת הנשימה נחשבת הרבה יותר רגישה, ולו כי מערכת האוורור עוד אינה במיטבה. אי לכך ילדים ופעוטות הרבה יותר רגישים לחיידקים, ללכלוך, לאלרגנים ולווירוסים. עם זאת, כן ישנה נחמה – קיימת הידיעה שגם אם המצב הנוכחי של מערכת הנשימה אינו מזהיר, הוא בהחלט עשוי להשתפר עם הגיל ובאופן משמעותי כאשר ימלאו לילד 10 שנים.
אם נתעכב לרגע בקטגוריית התינוקות, נמצא שהקטנטנים הרבה יותר רגישים, במיוחד כאשר מגיעים חודשי הסתיו והתינוק מצוי בטווח הגילאים הבא: 4 – 10 חודשים. מדוע? תינוקות בגילאים האלו חווים את עונת הסתיו לראשונה, משמע עליהם להתרגל למגוון שינויים סביבתיים, כאלו שמשפיעים באופן ישיר על מערכת הנשימה, כך שהנתונים מראים ש40% מסך התינוקות חווים בסתיו ובחורף רגישות יתר ועל כן זקוקים לטיפול תומך.
עוד נציין שבכול הנוגע לתינוקות, לא ממהרים להכתיר מצבים מסוימים כאסטמה. זאת כי ברוב הפעמים המצב מיוחס לריריות מערכת הנשימה שמבקשות ליישר קו עם המצב החדש. כיצד? באמצעות שחרור רירית והתעבות, מהלך שמוביל לאותו צמצום בעייתי של פתח האוויר. מהלך זה גורם לכך שסך פעולת השאיפה והנשיפה הרבה יותר כבדה, ועל כן מהר מאוד נכנס לתמונה אותו שיעול מטריד שבסך הכול מהווה מנגנון הגנה – תפקידו לפנות את הליחה, למרות שבפועל התינוק עדיין אינו מסוגל לבצע באופן עצמאי את פעולת הכיוח, וזאת כיוון שהסרעפת אינה מספיק חזקה ואילו היחס בין גודל הבטן לגודל החזה אינו מסייע לעמוד במשימה. הדרך לדאגת ההורים מאותו שיעול טורדני וממושך קצרה, וכדאי להבין מתי ראוי להתייחס לדאגה ולפעול לפי הצורך.
סימנים שמצריכים התייחסות
ילדים רבים סובלים ממגוון בעיות נשימה, כאשר לרוב הבעיה טמונה בזיהום דרכי הנשימה והיא מתמקדת בילדים בני 3 חודשים ועד 6 שנים, משמע לגיל יש השפעה מכרעת. שנרחיב? קוטר קנה הנשימה של המבוגרים הרבה יותר רחב, ועל כן בזמן שדלקת בקנה הנשימה או דלקת גרון אינה משפיעה באופן ניכר על מבוגר, הרי כשמדובר בילד המצב הרבה יותר חמור – עשוי להוביל לשיעול נבחני, לחרחורים ואף למנוע כניסת אוויר.
שיעול, נזלת קלה ואפילו ליחה הן תופעות מוכרות שלרוב אינן מצריכות מקום לדאגה. עם זאת, לא פעם תופעות פשוטות מעין אלו עשויות להחמיר ואף להוביל לבעיות נשימה משמעותיות. כיצד אם כן נדע מתי להתייחס אליהן ברצינות? ובכן בהתאם לאיגוד רופאי הילדים בישראל ילד שבמשך חודש שלם משתעל באופן רצוף מוגדר כילד שסובל מאסטמת ילדים. עם זאת, יש להתייעץ עם רופא משפחה ולקבל טיפול צמוד ומתאים לכל ילד לפי מצבו. לעומת זאת, אם חולים בדלקת בדרכי הנשימה (או בשפעת) והגוף כן מחלים באופן עצמאי, הרי שבמקרה זה אין סיבה לדאגה – הגוף מוכיח שהוא יודע להתנקות ולהחלים באופן עצמאי.
שני תרחישים לדוגמה:
- קוצר נשימה חריף – קוצר נשימה הנו מצב שבו מתאמצים בכדי לנשום, כאשר במצב קיצוני הנחיריים מתרחבים, שרירי הצוואר בולטים והעור מתחיל להכחיל. כמו כן, קוצר נשימה חריף עשוי להתפתח באופן מהיר, ולו בשל זיהומים בקטריאליים, תגובה אלרגית, חסימה של נתיבי אוויר, אסטמה, תסחיף ריאתי, בצקת בריאות וכדומה.
- דלקת ריאות – כאשר הריאות נפגעות מחיידקים ונגיפים עשויים להגיע למצב של דלקת ריאות. כיצד אם כן ניתן לזהות שאכן מדובר בדלקת ריאות (חוץ מלגשת לרופא)? ובכן כאשר יש שילוב של חום גבוה, שיעול מרובה, ריבוי ליחה ובמקביל חשים בקשיי נשימה וכואב להכניס אוויר לריאות. בהנחה וזה המצב בהחלט יש מקום לדאגה. עוד נחדד שכשמדובר בילדים צרכים להיות הרבה יותר זהירים וערניים, ולו כי ידועים מקרים של דלקת ריאות שאינם מעלים חום גבוה.
כיצד מזהים בעיות נשימה אצל ילדים?
הנתונים מראים שלמעלה מ40% מסך הילדים סובלים מבעיות נשימה – באופן כזה או אחר. חוששים שמא גם הילד שלכם סובל? ובכן קיימים מספר סימנים ברורים שמצריכים ערנות מוגברת:
- הנזלת אינה מתפנה כהלכה, אלא מייצרת גודש.
- משתעלים שיעול שמורגשת בו ליחה, אך היא אינה מתפנה החוצה.
- חום הגוף עולה ויש שינוי ביציאות.
- חל שינוי בתיאבון.
- חשים כאבים בחזה כאשר מכניסים פנימה אוויר
- הנשימה הופכת להיות יותר מהירה מהרגיל
- הנשימה מלווה בצפצופים
אינכם בטוחים? ובכן כאשר מדובר בילדים ובפעוטות אין מקום להמר, כל הורה צריך לשים לב לסימני אזהרה ולפנות לטיפול רפואי במקרה הצורך, גם לייעוץ וגם למניעה וטיפול.
כיצד מטפלים בבעיות נשימה אצל ילדים?
על מנת לטפל בבעיות נשימה אצל פעוטות וילדים, ניתן למצוא מגוון גישות ושיטות, כאשר גם לשיטה הקונבנציונלית וגם לגישה ההוליסטית יש מה להציע. עם זאת, בזמן שהרפואה הקונבנציונלית מתמקדת במגוון תרופות שהן בעיקר מכייחות, הרפואה המשלימה מציעה מגוון פתרונות משלה, פתרונות אלטרנטיבים משלימים כמו דיקור סיני, רפלקסולוגיה, וכמובן שהייה בחדרי מלח. שנרחיב?
- הגישה הקונבנציונלית – הגישה הקונבנציונלית עושה שימוש בתרופות לטיפול בתסמיני מחלה. טיפול זה מלווה בתופעות לוואי לטווח הקצר או הארוך.
- שהייה בחדר מלח – הסגולות של המלח ידועות לאדם כבר מאות שנים, ועל כן הוא חלק מהרפואה האלטרנטיבית כבר זמן רב. בעקבות התפתחות הטכנולוגיה גם השיטה השתכללה, וכיום הרפואה המשלימה מציעה טיפול באמצעות חדרי מלח לאנשים הסובלים מבעיות במערכת הנשימה.
- מנורת מלח – מנורת מלח אינה רק ליופי ולאווירה, אלא גם נחשבת טיפולית, ועל כן בין אם מבקשים להוסיף לחדר מנורה שמפיצה אור רך, ובין אם מבקשים ליהנות מאביזר משלים המבוסס על שיטת רפואה אלטרנטיבית משלימה, מדובר במנורות איכותיות שעשויות מגבישי מלח, כאלו שמגיעים ממעמקי האדמה – משכבות של מיליוני שנים.
חדרי המלח מעוצבים בקפידה לנוחות מירבית, ומאובזרים היטב גם לשהייתם של ילדים תינוקות, ולכן כל מה שנשאר הוא להיכנס, לשבת ולהירגע.
חדר המלח הוא אפשרות נוספת לטיפול אלטרנטיבי בתינוקות שסובלים מבעיות במערכת הנשימה. חדר מלח הוא טיפול משלים, ללא פעולות פולשניות וללא שימוש בתרופות, טיפול משלים טבעי לחלוטין. המלח בעל סגולות ספיחת נוזלים, ולכן הוא משמש כטיפול אלטרנטיבי בבעיות נשימה. לפני השימוש בחדר מלח, ובעיקר כשמדובר בתינוקות, יש להיוועץ ברופא המשפחה או ברופא מומחה כדי להתאים את הטיפול המתאים לתינוק, ובהתאם לצורך להתאים טיפול בחדר מלח כטיפול משלים.
המענה הטבעי!
לסיכום, נציין שבין אם מדובר במחלות ריאה כרוניות ובין אם מדובר בבעיות נשימה שסיבתן סביבתית או עונתית, טוב לדעת שיש מה לעשות, וזאת תוך טיפול משלים טבעי ונעים. באמצעות חדר מלח לילדים מונעים תופעות לוואי שלא פעם הולכות יד ביד עם הרפואה הקונבנציונלית, וכל זאת באמצעות שימוש במשאב טבע טבעי בעל סגולות טבעיות, המשמשות לטיפולים משלימים למטופלים.