לרוב אנו לא מודעים לנשימה שלנו, אך כאשר מופיעה בעיה במערכת הנשימה, פתאום אותה פעולה פשוטה הרבה יותר מוערכת ואנו רק כמהים להחזיר את הגלגל לאחור. ככול שאנו מתבגרים המצב יותר מאתגר ושלל מחלות מאיימות על אותה נשימה חלקה שועבדת על אוטומט באופן טבעי, ופה אנו באים לומר שבהחלט יש מה לעשות ואף באופן בטוח, פשוט ואפקטיבי.
מהי בעיית נשימה?
במצב רגיל אנו שואפים אל תוך הריאות בין 500 ל600 מיליליטר אוויר, אוויר שנכנס דרך האף והפה ישירות אל דרכי האוויר העליוניות כאשר האוויר מגיע אל בועיות הריאה מתרחש חילוף גזים (בין האוויר לדם), אך עד שמגיע שלב זה עשויים לצוץ בדרך מגוון בעיות – מגוון בעיות נשימה שבמאמר זה נעצור להכיר.
סוגים של בעיות נשימה אצל מבוגרים
לא חסרות בעיות נשימה ופה נפרט אודות כמה עיקריות:
- דלקת בדרכי הנשימה העליונות – דרכי הנשימה כוללים את האיברים הבאים: גרון, אף, קנה הנשימה ואת הסימפונות שמצויות בריאות. מכאן שדלקת בדרכי הנשימה העליונות מיוחסת לדלקת שמשפיעה על כל החלקים שמצויים בין האף למיתרי הקול. דלקת זו מאוד נפוצה ואינה חריפה – לרוב מדובר בסה"כ הצטננות שבין היתר כוללת נזלת, ליחה, דלקת בליחמית העיניים וכאבי גרון, כאשר כל אלו נגרמים בעקבות נגיפים. ברגע שבעיה זו מתלבה ניתן להידרדר למצב של שפעת.
- סינוסיטיס – אחד מהסיבוכים של דלקת במערכת הנשימה הינו הסינוסיטיס – גודש באף שעשוי להוביל לדלקת במערות הפנים. לרוב מדובר בתופעה וויראלית שאינה דורשת טיפול.
- קוצר נשימה – קוצר נשימה הנו מצב שבו חשים הפרעה בתהליך הנשימה האוטומטי, כך שמהר מאוד חשים בקושי לנשום. במצב זה נושמים פחות מ7 נשימות בדקה. פה נציין שיש קוצר נשימה חריף וישנו קוצר נשימה כרוני. בעוד שקוצר נשימה כרוני מתפתח לאט, הרי שחוסר נשימה חריף מתפתח מהר והוא עשוי להיגרם בעקבות שלל גורמים, קרי זיהום בקטריאלי או פטרייתי ואף מזיהום נגיפי. בנוסף, ייתכן שהסיבה נעוצה בתגובה אלרגית, באסטמה, בשאיפה של גוף זר, בתסחיף ריאתי או בבצקת ריאות. כמו כן, קוצר נשימה אצל מבוגרים נוגע למחלות ריאה, למצבי חרדה וכדומה.
- מחלת ריאה חסימתית עקב עישון מרובה – כאשר חלקיקי עשן חודרים עד לקצה של בועית הריאה הם פוגמים במבנה, ובעת המעבר בסמפונות הם הורסים את מערכת הסינון שתפקידה להשאיר בחוץ חומרים זרים – עובדה שמובילה לדלקת קבועה. כמו כן, עישון מרובה פוגע ישירות בתפקוד הריאות ובמקביל איברי הנשימה נחלשים בפני זיהומים. כעדות לכך ממצאים מצביעים על מעשנים פאסיביים בגילאי ילדות שהתגלו כהרבה יותר רגישים בפני מחלות זיהומיות.
- ברונכיטיס כרונית – בהתאם להגדרה הרפואית אדם שבמשך 3 חודשים פולט ליחה לאורך תקופה של שנתיים ברציפות סובל מברונכיטיס כרונית. בתקופה זו נוטים להתעורר לתוך התקף שיעול שמוביל לפליטת כיח, מתוך מטרה לנקות את הריאות.
- אסטמה – 5% מציבור המבוגרים סובל ברמה כזו או אחרת מאסטמה. מחלה זו נובעת בעקבות כיווץ יתר של הסמפונות – פעולה שלוכדת את האוויר שמצוי בדרכו מעלה ובכך מכבידה על מערכת הנשימה. עוד ראוי לציין שבעוד שילדים רבים משאירים את המחלה מאחור (עם בואם לגיל ההתבגרות), הרי שמבוגרים שחולים באסטמה לא צפויים להבריא, אך הם כן יכולים להקל באופן משמעותי על התסמינים השונים ואף להשיג הפוגות ממושכות.
- ברונכיאקטזיס – במצב של ברונכיאקטזיס דרכי האוויר מתרחבות יתר על המידה, מצב שמוביל להצטברות של ליחה ולהתהוות של זיהומים, וכאשר יש זיהומים הריאות עשויות להיפגע ולהיחסם. כאשר זה קורה בין היתר חשים בקוצר נשימה. למצב זה ניתן להגיע בעקבות אסטמה שהסתבכה, מחלת מעיים, שאיפה של גוף זר, מצב גנטי וכדומה.
- חרדות – אנשים רבים שאוהבים שליטה עשויים להגיע למצב של קושי נשימתי ומחנק בגרון – חשים קושי למלא באוויר את בית החזה, מצב שרק מזין את עצמו, משמע נשימה מואצת מובילה להצטברות של דו תחמוצת פחמן, עובדה שרק מגבירה את תחושת המחנק.
התסמינים שמסייעים לזהות בעיות נשימה
לכל בעיית נשימה ניתן למצוא תסמינים מעט שונים, אם כי בהחלט ניתן לשים את האצבע על מספר תסמינים כלליים שמצריכים התערבות רפואית. מכאן שאם מבחינים בקוצר נשימה, בחום שגבוה מ38 מעלות, בשיעול שרק הולך ומחריף, בשינוי במצב ההכרה, בכאב ראש שאינו מרפה לאחר לקיחת משככי כאבים, או אם מדובר בדלקת בדרכי הנשימה שעד כעשרה ימים אינה מחלימה, הרי שבהחלט מדובר בסימן אזהרה. אם נעבור לפרט במעט יותר, נציין מגוון תסמינים נקודתיים שמייצגים מגוון בעיות מוגדרות. שנרחיב?
- תסמינים של שפעת – תחושת חולי כללית, כאבי שרירים וחום גבוה.
- תסמינים של קוצר נשימה – תסמינים שמזוהים עם קוצר נשימה כוללים שימוש בכלי עזר עבור שאיפת אוויר, כאשר במקרים קיצוניים נבחין בשרירי צוואר בולטים, בנחיריים מורחבים ואף בהזעה מרובה לצד הכחלה ותחושת בלבול (תופעה שמושפעת מחוסר הספקת חמצן).
- תסמינים של ברונכיטיס – תסמינים של ברונכיטיס באים לידי ביטוי ע"י נשימה כבדה, שינה קטועה, נמנום במשך היום, כיוח מרובה ובמקרים קיצוניים נבחין בכיחלון באזור קצות האצבעות.
- תסמינים של מחלות ריאה – בכול הנוגע למחלות ריאה יש לערוך בירור מקיף, בירור שבין היתר כולל בדיקת תפקוד ריאות וצילום חזה, כאשר במקרים מסוימים מפנים לבדיקת CT חזה.
- תסמינים של ברונכיאקטזיס – תסמינים שמזוהים עם ברונכיאקטזיס כוללים ריבוי ליחה, תחושת עייפות, קושי בנשימה וכאב בחזה.
- תסמינים של אסטמה – בכול הנוגע לאסטמה יופיעו סימנים יחסית מובהקים, קרי שיעול טורדני, נשימה שמלווה בצפצופים והחמרה במצב בעיקר בשעות הלילה.
כיצד מטפלים בבעיות נשימה?
בכדי להתמודד מול בעיות נשימה נמצא שקיימות מספר דרכים יעילות. כמו כן, מראש נציין שתמיד דרושה הכוונה מקצועית, ותמיד שווה להכיר את היתרונות והחסרונות של כל חלופה, כאשר לא פעם רצוי לשלב בין מספר פתרונות.
- פתרון זמין ומידי עבור בעיות נשימה קלות – סיבוב עדיין של הכתפיים קדימה ואחורה מוביל להרפיית חגורת הכתפיים ולהרחבת בית החזה. פעולה זו מוטב לסיים עם הטיית הראש מצד לצד.
- פשוט לנשום – עוד פתרון עבור מקרה קל מתמקד בהכנסת אוויר דרך האף. פעולה פשוטה זו מסייעת להכניס לריאות חמצן ולהסדיר את הנשימה. בכדי לייעל את הפעולה מוטב להוציא את האוויר כאשר השפתיים קפוצות ומוטב ששלב הנשיפה יהיה יותר ארוך משלב השאיפה.
- טיפול באמצעות מלח – בין אם מדובר בצינון חורף פשוט ובין אם מדובר במחלת ריאה יותר רצינית, טוב להכיר בעובדה שמלח מהווה פתרון משמעותי, כאשר פה נחדד שקיימים אמצעים ביתיים (קרי מנורת מלח וכרית מלח) וקיים פתרון יותר יסודי קרי חדר מלח. העיקרון של שלושת האלמנטים זהה – שחרור של נתרן כלור לאוויר. מדוע? ברגע שנושמים כלור ונתרן מסייעים לגוף בספיחת הנוזלים, עובדה שמובילה לפתיחת דרכי הנשימה ולהכנסה של אוויר באופן הרבה יותר יעיל. כמו כן, חדר מלח (ומנורת מלח) משחרר לאוויר יונים שליליים שגם כן מנקים את הסביבה המידית. יונים שליליים מתחברים באופן כימי למגוון מזהמים שנמצאים באוויר ובכך מכבידים עליו ומשקיעים אותו מטה – עובדה שמונעת מאבק ומשלל חיידקים ווירוסים להיכנס אל תוך מערכת הנשימה.
עוד נציין שרבים פונים אל חדרי מלח למבוגרים הן עבור הקלה וריפוי הדרגתי והן עבור פתרון יסודי שיודע לטפל בבעיות כרוניות בדרכי הנשימה, ועל כן בין אם מדובר בברונכיט, סינוסיטיס, נזלת כרונית, מחלות ריאה חסימתיות (ולא חסימתיות) וכדומה, הרי שחדר מלח מהווה פתרון הוליסטי אידאלי, וזאת לעומת מגוון תרופות קונבנציונליות שלא פעם כוללות תופעות לוואי.
- עשה ואל תעשה – לצד שלל הדרכים שעשויות לסייע בעת בעיות נשימה, נציין שיש דרך אחת שרבים טועים לחשוב שהיא יעילה, אם כי ההיפך הוא הנכון. במה מדובר? אין לתת לאדם שסובל מקוצר נשימה לנשום לתוך שקית סגורה, וזאת כי מדובר בהכנסה של אוויר שאינו מחומצן.
עם יד על הדופק
בין אם מדובר במחלות חורף שנובעות בעקבות צינון שהחמיר או בעקבות שילוב של אוויר יבש וליחה שהצטברה ובין אם מדובר במחלת ריאות, תמיד יש להיות עם היד על הדופק ולהתייחס לקוצר נשימה שמלווה בצפצופים, לשינוי בקצב הנשימה, לכחלון שפתיים וכדומה. כמו כן, גם אם מדובר בבעיית נשימה חריפה טוב לדעת שלחדר מלח יש הרבה מה לתרום – אם כטיפול משלים ואם כטיפול עיקרי שמחזיר בתום כמה מפגשים לשגרה בריאה ונעימה.