דלקת אוזניים: המדריך לתסמינים ודרכי טיפול מומלצות

דלקות אוזניים הן מטרד שמוכר לכולנו. הן נפוצות בחורף, שכיחות מאוד אצל ילדים בגילאים שבין חצי שנה לשנתיים ולרוב מתפתחות אחרי צינון. איפה הדלקת באוזן נמצאת וכיצד מטפלים בה? איגדנו לכם במאמר זה את כל הסברים והמלצות.

איך בנויה האוזן?

האוזן היא איבר השמיעה בגוף, ויש לה גם תפקיד בשיווי המשקל שלנו. מבנה האוזן מחולק לשלושה:

  • האוזן החיצונית: החלק הנראה לעין. האוזן החיצונית כוללת את האפרכסת, תעלת האוזן והחלק החיצוני של עור התוף. הצליל המגיע אלינו מכוון בעזרת האפרכסת לתוך התעלה ומשם דרך עור התוף פנימה.
  • האוזן התיכונה: כוללת את החלק הפנימי של עור התוף, שלוש עצמות שמע זעירות (הפטיש, הסדן והארכוף) וחצוצרת השמע. עצם הפטיש מחוברת לעור התוף מצידו הפנימי ורעידתו של עור התוף מזיזה גם את העצמות, שמעבירות את המידע השמיעתי אל האוזן הפנימית. חצוצרת השמע מחברת בין האוזן התיכונה ללוע ותפקידה הוא לווסת את לחץ האוויר באוזן התיכונה והשוואתו ללחץ האוויר מחוץ לראש.
  • האוזן הפנימית: כוללת את שבלול האוזן. זהו חלל בצורת ספירלה (או שבלול, ומכאן שמו) בתוך עצם הגולגולת, ובתוך חלל זה נמצאים קרומים ונוזלים שמתרגמים את התנודות מעצמות האוזן התיכונה לאותות עצביים שמועברים למוח.

ממה נגרמת דלקת אוזניים?

דלקות האוזניים הנפוצות הן באוזן החיצונית או באוזן התיכונה. הגורם העיקרי לדלקות בשני המקומות הוא זיהום חיידקי או פטרייתי.

  • דלקת באוזן החיצונית מתפתחת לרוב בתעלת האוזן מגירוי או מזיהום חיצוני. נפוצה במיוחד אצל מי ששוחים בבריכה או בים בתדירות גבוהה. הכנסת מקלוני צמר גפן לתעלות האוזן יכולה גם היא לגרום לדלקת.
  • דלקת באוזן התיכונה מתפתחת כאשר חיידקים מהאף ומהגרון עוברים לאוזן דרך חצוצרת השמע, או מחור בעור התוף. זוהי הדלקת הנפוצה יותר בקרב ילדים.

תסמינים של דלקת באוזן החיצונית ובאוזן התיכונה

  • דלקת באוזן החיצונית מתבטאת באדמומיות של האפרכסת, בכאבים שמחמירים במגע וגם בבצקת (הצטברות נוזלים) שעלולה לחסום את תעלת האוזן ולהפריע לשמיעה. הצטברות נוזלים גורמת לתחושה של לחץ באוזניים. דלקת פטרייתית תביא גם לתחושת גרד.
  • דלקת באוזן התיכונה מתבטאת בכאבים באוזניים, ותינוקות ופעוטות עלולים לסבול מבעיות שינה ומחוסר מנוחה. לפעמים דלקת האוזניים גורמת לעור התוף להתבקע ונוזלים זורמים החוצה מהאוזן. תסמין זה אינו מסוכן ועור התוף מרפא את עצמו לבד לרוב. 

כל הדרכים הטבעיות לטיפול

נוסף על הרפואה הקונבנציונלית, יש דרכים טבעיות לטיפול בדלקות אוזניים. מלח הוכח כמועיל במקרים של בעיות נשימה כרוניות או עונתיות, אבל הוא יכול לעזור גם במקרים של דלקות אוזניים. קיימים מוצרים לבית ואף חדר שכולו מלח. המלח, או בשמו הכימי נתרן כלורי, הוא מינרל טבעי בעל יכולת ספיחת נוזלים. מלח גם מפזר באוויר יונים שליליים שיכולים לעזור לאדות נוזלים. לפניכם הפתרונות שאנו מציעים להקלה בדלקות אוזניים ומניעתן:

מנורת מלח

אחד הפתרונות שלנו לדלקת באוזן הוא שימוש במנורת מלח. המנורה עשויה מגבישי מלח שיש בהם ריכוז גבוה של מינרלים טבעיים. כשמפעילים את המנורה היא משחררת לאוויר את המינרלים ומטהרת אותו ביעילות. אין צורך במגע עם המנורה אלא רק לשים אותה בחדר שנמצאים בו ולהפעיל אותה. 

כרית מלח

אם אתם סובלים מהצטברות נוזלים באוזניים, כרית מלח יכולה לעזור. כאמור, למלח יש יכולת מופלאה לספוג אליו נוזלים במהירות, והצמדה של הכרית לאוזן יכולה לעזור להוציא את הנוזלים מהאוזן אל תוך כרית המלח או לאדות את הנוזלים בעזרת היונים השליליים שמופצים באוויר.

טיפול בחדר מלח

אם אינכם מעוניינים לרכוש מוצרים לבית, יש בארץ חדרי מלח שאפשר לבקר בהם, כמו ביקור בספא. חדרי המלח עטופים מכל כיוון במלח – האריחים על הקירות והרצפה עשויים מלח. לא צריך להרחיק עד מכרות המלח באירופה, חדרי המלח נמצאים בהרבה ערים בארץ והם נגישים לכולם.

לסיכום

אחרי שהתייעצתם עם הרופא המטפל בעניין דלקת האוזניים שלכם או של הילדים וקיבלתם את המלצותיו, לא יזיק לנסות גם את השיטה הטבעית של טיפול במוצרי מלח ובחדר מלח. הטיפולים הטבעיים כבר עזרו להרבה אנשים ואין סיבה לוותר עליהם, אלא ליהנות מהיתרונות הרבים שלהם.

השאיר לנו פרטי התקשרות לסיוע והמלצה בנוגע לטיפול הרלוונטי עבורכם.

# מאמרים נוספים

נגישות
למידע נוסף