סינוסיטיס כרוני – הכל על תסמינים ודרכי הטיפול

רבות ניתן לשמוע על סינוסיטיס כרוני, ואם נבחן מה קורה בארה"ב, נמצא שכ15% מסך התושבים סובלים מהבעיה, כך שאין זה יהיה מוגזם לומר שמדובר במחלה מאוד נפוצה, ופה נוסיף שמדובר במחלה שעשויה להיות כרונית וכלל לא נעימה – במיוחד אם היא מתבטאת בצורה חריפה.

הסינוסיטיס היא מחלה כואבת ומטרידה שמשתנה בין אדם לאדם, וברגע שהיא הופכת לכרונית (מדי שנה התופעה מופיעה אצל 5% מסך האוכלוסייה) היא עלולה לפגוע באיכות החיים ולכן חשוב לדעת ממה היא נגרמת, האם היא מדבקת, האם יש צורך להיזהר ממנה, איך אפשר לטפל בה ובעיקר כיצד אפשרי להקל על התסמינים.

קצת על סינוסים

אז מיהם אותם סינוסים, היכן הם ממוקמים, מהו תפקידם ומתי הם מעיקים? ובכן הסינוסים שבין היתר מכונים "גתות האף" הם חללי אוויר שמהווים חלק מהותי במערכת הנשימה. תפקידם לנקז את הליחה והנזלת ועל כן הם מכילים שכבת רירית שמונעת הידבקות במחלות זיהומיות. במצב של דלקת (בעיקר בעקבות מחלות זיהומיות או חלקיקים אלרגנים) הרירית מתנפחת ולאחר שהנוזלים נתקעים ולא משוחררים הסינוסים נחסמים (באזור אחד או יותר), כך שהנזלת והליחה מצטברות ומובילות למצב שמוגדר כסינוסיטיס.

ארבעת הסוגים:

  1. סינוסים מקסילריים שמצויים מתחת לארובות העיניים, בצידי האף ומאחורי עצמות הלחיים. סוג זה הכי רגיש לסינוסיטיס.
  2. סינוסים פרונטליים שנמצאים מעל הגבות באזור המצח.
  3. סינוסים האתמואידים שנמצאים בין העיניים.
  4. סינוסים הספנואידיים שנמצאים מאחורי העיניים – בקופסת הגולגולת בחלק האחורי של הראש.

האם אני סובל מסינוסיטיס כרוני?

כמו במגוון מחלות אחרות, כך גם פה ניתן למצוא רמות שונות, כאשר לצד רמה קלה, ניתן למצוא סינוסיטיס כרונית וסינוסיטיס חריפה. מבקשים לאפיין את המצב שלכם? ובכן מי שסובל מסינוסיטיס כרוני (לרוב נמשך מעל ל3 חודשים) יחווה התקפים חוזרים לפחות כפעמיים שלוש בשנה, ומי שסובל מהתופעה בין חודש לשלושה חודשים עשוי להיכנס להגדרה של סינוסיטיס חריפה/סינוסיטיס תת חריף. עוד ראוי לציין שלא פעם סינוסיטיס חריף מוביל לסינוסיטיס כרוני ועל כן אם סובלים מהתופעה פרק זמן ממושך רצוי להיבדק לפני שהסממנים הולכים ומחריפים.

אישה שסובלת מסינוסיטיס כרוני

האם סינוסיטיס כרוני הוא מדבק?

אם שאלתם את עצמכם לא מעט פעמים, האם סינוסיטיס מדבק, ובכן פה נעצור לחדד ולציין שגם סינוסיטיס רגיל וגם סינוסיטיס כרוני לא נחשבים כמדבקים, וזאת כיוון שמדובר בסיבוך פנימי (חסימת סינוסים) שנגרם בעקבות סיבות שלרוב אינן מדבקות, למשל עשן, אלרגיה והיחלשות מערכת החיסון. יחד עם זאת כן קיימים מקרי סינוסיטיס שהטריגר שלהם נחשב מדבק, למשל זיהום נגיפי, צינון או שפעת, ועל כן אם לא בטוחים אם מוגדרים כמדבקים, מוטב לערוך בירור רפואי.

מה גורם לסינוסיטיס כרוני?

כפי שציינו, לא פעם הסינוסים הופכים לדלקתיים, ולו בעקבות עישון, הפרעה במבנה האף, נזלת אלרגית ופוליפים, אם כי אלו שלושת הגורמים היותר מרכזיים:

  • נגיפים – לא חסרים נגיפים, אך אלו שמובילים לסינוסיטיס יגרמו לצינון.
  • חיידקים – לרוב החיידקים נכנסים למשוואה לאחר סיבוך, כאשר הסיבוך יכול להיגרם מנגיף או מבעיה מבנית באף (למשל מחיצה לא תקינה).
  • פטריות – אומנם אין מדובר בגורם נפוץ אך כן בגורם מסוכן. אנשים שלוקים במערכת חיסון רגישה עשויים לסבול מסינוסיטיס פטרייתי.

סינוסיטיס כרוני - תסמינים

לרוב אנשים שסובלים מסינוסיטיס יחושו בלחץ באזור הפנים, מאף סתום ומריבוי נזלת מוגלתית, אך גם קיימים תסמינים נוספים, קרי חום, חולשה כללית, כאב בשיניים העליונות, פגיעה בחוש הטעם והריח, לחץ באוזניים, כאב ראש ואף ריח רע מאזור הפה. במקרים יותר נדירים עשויים לסבול מנפיחות בעין, מטשטוש בראייה, מחום גבוה ומהכרה מעורפלת.

יש לי תסמינים! אני חייב להגיע לרופא?

עברתם על כל התסמינים לסינוסיטיס כרוני, ועתה ממהרים להגיע להיבדק? ובכן אל תמהרו, לרוב התסמינים ייעלמו כפי שהם הגיעו ומבלי לגרום לסיבוכים. מתי כן רצוי להגיע להיבדק? כאשר סובלים מהבעיה לאורך כמה חודשים (כשמדובר בסינוסיטיס כרוני) ואף כשמופיעים סימנים מדאיגים, כגון כאבי ראש חזקים, חום גבוה, בלט בעין, הכרה מעורפלת, נפיחות באזור העיניים ודרדור במצב הראייה.

טיפול בסינוסיטיס כרוני

סובלים מהתקפי סינוסיטיס חוזרים? יש לנו חדשות טובות עבורכם – קיים טיפול בסינוסיטיס כרוני, כאשר ניתן לבחור בין הרפואה המשלימה לקונבנציונאלית. שנפרט? ראשית רצוי להבין שמחלת הסינוסיטיס מאופיינת בנזלת מוגלתית שהרבה פעמים מופרשת בצורת ליחה, ועל כן בין היתר מוטב להכיר שיטות יעילות לטיפול בליחה.

8 טיפולים נפוצים:

  • שטיפות מי מלח – טיפול זמין ויעיל. שטיפת האף במי מלח מסייע לשטוף החוצה נזלת צמיגית ולנקות את הסינוסים, כך שנמנעים זיהומים.
  • חדר מלח – טיפול מהפכני שעד כה סייע לרבים להיפרד מאותו סינוסיטיס שהשתלט על חייהם מתמקד בשהייה בחדרי מלח. חדרי מלח ידועים כיעילים עבור טיפול בבעיות כרוניות במערכת הנשימה. את הטיפול עוברים בחדר המלח עצמו – לצד תנאים נוחים ומדדי לחות מבוקרים. כיצד זה עובד? חלקיקי מיקרונים שנפלטים מהמלח חודרים למערכת הנשימה ובכך מדללים את הליחה – מסייעים לליחה להיפרד מדפנות דרכי הנשימה ולצאת מהגוף.
  • סטרואידים – בעיקר אידאלי עבור סינוסיטיס כרונית. ניתן ליטול באמצעות תרסיסי אף וכדורים. מסייע להפחית גודש ודלקת.
  • אנטיביוטיקה – האנטיביוטיקה מסייעת להשמיד את אותם חיידקים שגורמים לזיהום.
  • כדורים טבעיים – חומצות שומן בריאות (כגון אומגה 3) ממזערות את ייצור ההורמונים שמעוררים דלקת ובמקביל מחזקות את מערכת החיסון.
  • טיפות או כדורים נגד גודש – לא מעט טיפות וכדורים מסייעים להפחית את הגודש, כאשר בין היתר קיימים כאלו שגם מפחיתים תהליכים דלקתיים.
  • תרופות אף אנטי היסטמינים – מגוון תכשירי אף אנטי היסטמינים מסייעים להתמודד עם אלמנטים שגורמים לאלרגיות.
  • ניתוח – לא פעם הבעיה קשורה למבנה של מחיצת האף או לקיומם של פוליפים, ועל כן סינוסיטיס כרוני עשוי להצריך ניתוח שמסייע לנקז ולאוורר את החללים.

מה עוד חשוב שאדע על סינוסיטיס כרוני?

אם אתם סובלים מסינוסיטיס כרוני, סביר להניח שאתם חשים בהשפעה ישירה של המחלה על אורח חייכם ולכן חשוב לדעת מספר דברים על מנת לחיות עם המחלה בצורה כמה שיותר נוחה ונטולת הפרעות.

תופעות לואי של אישה שסובלת מסינוסיטיס

ממה עדיף להימנע כשסובלים מסינוסיטיס כרוני?

על מנת לחיות חיים פחות גדושים בנזלת דלקתית, מוטב להימנע ממוצרי חלב, מעשן ומעישון סיגריות, ומוטב להימנע מגורמים אלרגניים ומגורמים זיהומיים נשימתיים ובו זמנית להפחית ככול הניתן לחץ נפשי. מצד שני כן מומלץ לשתות הרבה (בעיקר מים), לאכול מגוון ירקות ופירות (תומך במערכת החיסונית), להקפיד על שטיפת ידיים כאשר נמצאים בסביבה מזוהמת (מונע להימנע מזיהום בדרכי הנשימה), ליטול כדורי אבץ (נמצאו כיעילים) ואם עומדים לטוס, מוטב לארוז בתיק היד תרסיס שמפחית גודש – מסייע לשמור על המעברים של הסינוסים פתוחים.

סיבוכים אפשריים כתוצאה מסינוסיטיס כרוני

הסיבוך העיקרי של סינוסיטיס הוא שהתופעה תחריף ותהפוך לכרונית – למצב בו ההתקפים יותר תקופים וארוכים. אם זה המצב יש לפנות לרופא. רוב הסיכויים שרופא המשפחה יפנה לרופא אף אוזן גרון ובהתאם לממצאים יוצעו הטיפולים השונים שכבר ציינו. בהנחה והטיפול התרופתי אינו מסייע, מוטב לשקול ניתוח. מדוע? כדי לנקז את מעבר הסינוסים.

שנסכם?

התופעה המוכרת עשויה להיות חולפת ועשויה להיות קבועה ומטרידה. כל עוד יודעים ממה היא נגרמת וכיצד ניתן להקל עליה, הרי שזוכים להטיב את איכות החיים, ועל כן רצוי להיות ערים לתסמינים ובמקרה הצורך לפעול על מנת להשיג הקלה משמעותית.

השאיר לנו פרטי התקשרות לסיוע והמלצה בנוגע לטיפול הרלוונטי עבורכם.

# מאמרים נוספים

נגישות
למידע נוסף