פסוריאזיס היא מחלת עור נפוצה וכרונית הבאה לידי ביטוי ברבדי עור אדומים ומגרדים שמכוסים בקשקשת בצבע אפור. אותם רבדים עשויים להופיע באזור הקרקפת, הגב, הברכיים, הפנים, כפות הידיים, הרגליים, כפות הרגליים והמרפקים. פסוריאזיס נוטה להתפרץ באופן מחזורי, כשהתלקחות המחלה יכולה להימשך בכל פעם בין כמה שבועות לחודשים. המחלה אינה מדבקת. לפסוריאזיס אין תרופה, אך ישנם טיפולים המסייעים להקל על התסמינים. (1)
סימפטומים
הסימפטומים של מחלת הפסוריאזיס משתנים בין אדם לאדם, אך לרוב הם כוללים רבדי עור אדומים שמכוסים בקשקשת אפורה ועבה, נוקשות ונפיחות במפרקים, תחושה של כאב, גרד וצריבה, עור סדוק ויבש שעלול לדמם, נקודות קשקשת קטנות הנפוצות בעיקר אצל ילדים, וציפורניים מעובות שעשויות להיות עם שקעים או חריצים. (1)
מהם הגורמים לפסוריאזיס?
פסוריאזיס נובעת מבעיה במערכת החיסון הגורמת לכך שהעור מתחדש בקצב מהיר מהרגיל. כתוצאה כמך, נוצרים רבדים אדומים המכוסים בקשקשת. לא ברור מהי הסיבה לבעיה זו במערכת החיסון, אך לפי ההשערה גורמים גנטיים וסביבתיים גורמים לבעיה.
ישנם אנשים בעלי נטייה לפסוריאזיס שהמחלה אצלם מתפרצת בעקבות טריגר (גורם סביבתי), כמו למשל כוויות שמש קיצוניות, חתכים, שפשופים, מזג אוויר קר ויבש, זיהומי עור, דלקת גרון, פגיעות בעור, עישון, לחץ וצריכה משמעותית של אלכוהול. בנוסף, הפסקה מהירה של סטרואידים ושימוש בתרופות מסוימות כמו תרופה נגד מלריה, תרופות לטיפול בלחץ דם גבוה וליתיום, עלולות להיות טריגרים המובילים להתפרצות של פסוריאזיס. (1)
סוגי פסוריאזיס
פסוריאזיס פלאק
זהו סוג הפסוריאזיס השכיח ביותר. הוא גורם לנגעים בעור המופיעים לרוב בגב התחתון, בברכיים, במרפקים ובקרקפת. אנשים עם פסוריאזיס פלאק עלולים לסבול מנגעים בכמות רבה או מעטה על העור. אותם נגעים מכוסים בקשקשים בצבע כסוף, הם יבשים ולעיתים רגישים למגע ומגרדים. (1)
פסוריאזיס אריתרודרמי
זהו הפסוריאזיס הנדיר ביותר, הבא לידי ביטוי בפריחה אדומה המכסה את כל הגוף, שמתקלפת ומגרדת ויכולה לשרוף מאוד. (1)
פסוריאזיס טיפתית
סוג זה של פסוריאזיס מופיע בדרך כלל אצל ילדים וצעירים בעקבות זיהום חיידקי כמו דלקת גרון למשל. פסוריאזיס טיפתית מאופיין בקשקשים קטנים בצורה של טיפה המופיעים לרוב באזור הרגליים, הזרועות או הגב. (1)
פסוריאזיס פוסטולרי
גם זה סוג של פסוריאזיס שנחשב נדיר. הוא גורם לנגעים מוגלתיים שמתחומים ומופיעים בכפות הידיים או בכפות הרגליים ולעיתים מופיעים כטלאים גדולים. (1)
פסוריאזיס ציפורניים
זוהי מחלה המשפיעה על ציפורניי הרגליים והידיים. פסוריאזיס ציפורניים עלולה לגרום לשינוי צבע הציפורן, לצמיחה של הציפורן שאינה תקינה ולשקעים המופיעים בציפורן. לעיתים הציפורניים עשויות להשתחרר ממיטת הציפורן ובמקרים נדירים אף להתפורר. (1)
דלקת מפרקים פסוריאטית
זהו סוג של פסוריאזיס המלווה בנפיחות וכאבים של אזור המפרקים. ישנם מצבים בהם ניתן לראות גם שינויים בציפורניים. התסמינים של הדלקת משתנים מאדם לאדם מבחינה החומרה שלה, ועלולים להשפיע על כל המפרקים בגוף. נזק מפרקי מתקדם ונוקשות במפרקים הם חלק מהתסמינים של הדלקת, ובמקרי קיצון הדלקת אף עלולה לגרום לנזק קבוע במפרקים. (1)
פסוריאזיס הפוכה
זוהי מחלה הגורמת לנגעים אדומים בעור שעלולים להחמיר בעת הזעה וחיכוך. פסוריאזיס הפוכה משפיעה לרוב על קלפי עור באזור השדיים, הישבן והמפשעה. אחד הגורמים שלה הוא זיהומים פטרייתיים. (1)
שיטות טיפול בפסוריאזיס
טיפול בפוטותרפיה
פוטותרפיה (טיפול באור) מיועד לטיפול בפסוריאזיס ברמה בינונית עד קשה. במסגרת הטיפול, המטפל נחשף מדי יום באופן מבוקר לאור השמש הטבעי, זאת על מנת לשפר את המחלה. ישנה חשיבות רבה להתייעצות עם הרופא לפני טיפול שכזה. לצד החשיפה לאור הטבעי, ניתן לעבור טיפול פוטותרפיה באמצעות אור מלאכותי של קרינה אולטרה סגולה UV. ישנם טיפולים הכוללים חשיפה לקרינת UV באורך גל רחב שמתאימה לטיפול בפסוריאזיס נרחב, בנגעים מבודדים או בפסוריאזיס שאינו מגיב לטיפולים אחרים. תופעות הלוואי של טיפול זה הם עור יבש, גירוד ואדמומיות. טיפול אחר שנחשב ליעיל יותר הוא חשיפה לקרינת UV באורך גל צר שמתבצע כמה פעמים בשבוע עד לשיפור במצב העור ולאחר מכן ניתן להפחית בתדירות הטיפול. הטיפול עלול לגרום לתופעות לוואי של כוויות קשות. (1)
טיפול בלייזר
טיפול בלייזר דומה לטיפול פוטותרפיה, אך העור נחשף לקרינת UV באופן ממוקד וחזק יותר. בשל כך, הטיפול דורש מספר מפוחת של טיפולים לעומת טיפול פוטותרפיה. טיפול בלייזר עלול לגרום לנפיחות ואדמומיות. (1)
טיפול בחדר מלח
אחד מהטיפולים היעילים ביותר בפסוריאזיס הוא טיפול בחדר מלח. חדר מלח הוא חדר שלם שעשוי ממלח המכיל יותר מ-98 אחוז כלור ונתרן. המלח נכנס למערכות הפנימיות של הגוף ולתאי העור וכך מחזק את מערכת החיסון. כאמור, פסוריאזיס היא מחלה של מערכת החיסון, ולכן חיזוקה עשוי לשפר מאוד את המחלה ולהקל על התסמינים שלה.
טיפול בחומצה סליצילית
אם אתם סובלים מנגעים באזור הקרקפת כתוצאה ממחלת הפסוריאזיס, ניתן להשתמש בשמפו המכיל חומצה סליצילית. שמפו זה עשוי להפחית את היקף הנגעים בקרקפת. (1)
טיפול בזפת פחם
זפת פחם עשוי להקל על התסמינים של פסוריאזיס ולהפחית דלקת, גירוד וקשקשת. ניתן להשיג את הזפת פחם בשמן, קרם או שמפו, ולשלב אותו יחד עם טיפול פוטותרפיה (שילוב זה נקרא טיפול גורמן). שימו לב שהזפת הינה בעלת ריח חזק, עלולה לגרות את העור ולהכתים את הבגדים והמצעים. הטיפול אינו מומלץ לנשים מניקות ונשים בהריון. (1)
לסיכום
פסוריאזיס היא מחלה שעלולה לפגוע מאוד באיכות החיים ואף להוריד את הביטחון העצמי של הסובלים ממנה. יחד עם זאת, ישנם מגוון טיפולים לפסוריאזיס שנמצאו יעילים, כמו למשל טיפול בחדר מלח. באמצעות טיפול זה תוכלו להקל את התסמינים השונים של המחלה ולשפר את איכות החיים שלכם. אתם מוזמנים לפנות אלינו לפרטים נוספים אודות טיפול בחדר מלח נגד פסוריאזיס.
מקורות:
(1)