מציק מאד, קשה להיפטר ממנו ולפעמים אפילו די מפחיד: השיעול הטורדני זו תופעה לא נעימה, כזו שרבים מאיתנו יחוו בשלב כזה או אחר בחיים. מראש חשוב לומר שלרוב אין מה לחשוש וששיעול טורדני זה דבר שחולף, ורק במקרים נדירים ביותר זהו סימן לבעיה רצינית וחמורה יותר. יחד עם זאת, גם אם לא מדובר בבעיה רפואית רצינית ומטרידה, השיעול הטורדני הוא בהחלט לא נעים ועשוי לפגוע באיכות החיים ואת זה יכול לספר לכם כל מי שסובל מהבעיה באופן כרוני. אז מהו בכלל שיעול טורדני, למה זה קורה ואיך ניתן לטפל בבעיה (ובעיקר באופן טבעי)? כל זאת ועוד במאמר הבא.
מהו שיעול טורדני?
על פי ההגדרה הרפואית, שיעול טורדני הוא שיעול כרוני שנמשך מעל לתקופת זמן של שלושה שבועות. השיעול הוא בעצם רפלקס של הגוף שלנו, תגובה טבעית שהמטרה שלה היא סילוק חלקיקים וגורמים לא רצויים שמצאו את דרכם אל מערכת הנשימה. לעיתים מדובר בגירוי שהסיבה אליו היא חדירה של מזהמים שונים למערכת הנשימה, לעיתים אלו אלרגניים ובהרבה מקרים זה קורה במטרה להיפטר מליחה שהצטברה במערכת הנשימה.
עוד ניגע בפתרונות טבעיים ודרכים יעילות להיפטר משיעול טורדני, אך נספר כבר עכשיו שבמקרים בהם אכן מדובר בחדירת גורמים זרים ובלתי רצויים או ניסיון של הגוף להיפטר מליחה, מנורת מלח היא פתרון מעולה שעוזר לנקות את מערכת הנשימה ועוד נרחיב בנושא בהמשך.
ממה נגרם שיעול טורדני?
לשיעול טורדני יש הרבה מאד סיבות וגורמים, בואו נדבר על כמה מהנפוצים שבהם:
- עישון: זוהי אחת הסיבות הנפוצות ביותר לשיעול טורדני בלי ספק. בגוף האדם יש מנגנון לסילוק חלקיקים בלתי רצויים הנכנסים למערכת הנשימה. המנגנון מורכב מריסיות עדינות שהתפקיד שלהן הוא ללכוד את אותם החלקיקים, ועשן הסיגריות בעצם הורס אותן, כך שאותם החלקיקים המזהמים לא מסולקים מהגוף בצורה טובה. במקביל, עשן הסיגריות מגביר את ייצור הליחה והריר במערכת הנשימה וכל הדברים הללו יחד מגבירים את תופעת השיעול הטורדני.
- ריפלוקס: לא מעט אנשים סובלים מתופעה לא נעימה שנקראת ריפלוקס – חזרה של מיצי קיבה חומציים מהקיבה אל עבר בית הבליעה, מה שמתבטא לרוב בצרבת. לתופעה הזו מתלווים הרבה פעמים תסמינים נוספים של צרידות וכן של שיעול טורדני. זה קורה משום שבתהליך החזרה של מיצי הקיבה, רסיסים קטנים של חומצה מוצאים את דרכם אל מערכת הנשימה, יוצרים גירוי ומעוררים את השיעול הטורדני.
- תופעת לוואי של תרופות: יש לא מעט תרופות שאחת מתופעות הלוואי שלהן לאורך תקופת נטילת התרופה היא שיעול טורדני. התרופות הנפוצות ביותר שגורמות לדבר הזה הן תרופות להורדה של לחץ דם גבוה.
- תגובה למחלה בדרכי הנשימה: יש לא מעט מחלות נפוצות בדרכי הנשימה על רקע של אלרגיות, וירוסים וחיידקים וכל אלו עשויים לעודד שיעול טורדני לטווח הרחוק. כאשר יש היווצרות של גודש, ריר, ליחה ונזלת, הסיכוי לשיעול טורדני עולה ולכן זה גם נפוץ על רקע של גודש בסינוסים ואסתמה. בתקופת השיא של מגפת הקורונה אפשר היה לראות שהרבה מאד אנשים חווים את התופעה, הן במהלך המחלה עצמה והרבה פעמים גם חודשים ארוכים לאחר ההחלמה.
מהם הנזקים ששיעול טורדני יכול לגרום?
כאמור, ברוב המקרים השיעול הטורדני הוא לא מסוכן מדי, אך בחלק מן המקרים הוא בהחלט עלול לגרום לנזקים לא נעימים. כך למשל, אצל הרבה אנשים ובפרט אצל מבוגרים, שיעול יבש עשוי לגרום לבריחת שתן בלתי רצונית בכל פעם שיש התקף שיעול רציני, וזה דבר שיכול לפגוע בצורה רצינית באיכות החיים. מעבר לכך, בלא מעט מקרים מתלווה אל השיעול גם כאב באזור בית החזה או בחלק העליון של הבטן. אצל אנשים שהרקע לשיעול אצלם הוא מחלת האסתמה, השיעול עצמו הוא הרבה פעמים זרז להתקפים לא נעימים ולעיתים אף מסוכנים של היפר-ונטילציה. כך או כך, במקרים בהם השיעול הטורדני נמשך מעל שלושה שבועות, מומלץ לפנות לרופא לבדיקה וייעוץ גם אין תסמינים נוספים שמגיעים איתו.
טיפול בשיעול טורדני: מהן הדרכים המומלצות לטיפול?
בשיעול הטורדני ניתן לטפל בכמה דרכים, ויש כמובן טיפולים תרופתיים אפשריים, אך שווה לדעת שעוד לפני שפונים לתרופות עם או בלי מרשם, יש כמה אופציות טבעיות ששווה לנסות.
האפשרות הראשונה והיעילה במיוחד שנגענו בה בקצרה קודם לכן היא מנורות המלח. מנורות המלח הם למעשה מעין גבישים מיוחדים עשויים מלח ומינרלים חיוניים. כאשר מדליקים את המנורה משתחררים לאוויר באופן קבוע חלקיקים של אותם מינרלים שבעצם עוזרים לנקות את מערכת הנשימה ומסייעים לגוף להיפטר מהחלקיקים המזהמים המעודדים את השיעול הכרוני. זהו טיפול נוח מאד משום שבסך הכל מדובר על שהייה באותו חלל שבו נמצאת המנורה, והרבה מאד אנשים פשוט מדליקים אותה בשעות הלילה כשהם ישנים (האור שהיא עושה הוא נעים ולא מפריע לישון) ומרוויחים את כל היתרונות האלו באופן אגבי ו״על הדרך״.
ניתן גם להכין סירופים שונים בבית עם רכיבים טבעיים כמו דבש, בצל, ג׳ינג׳ר, חומץ, טימין, ליקוריץ ועוד. חומרים אלו טבעיים ומעודדים כיוח, ובכך עוזרים לסלק ליחה מהגוף. ניתן לחלוט גם את הרכיבים הללו ואפשר גם לנסות לשאוף אדי מים עם טיפה או שניים של שמנים אתריים שונים.
כאמור, במקרים שזה לא עוזר אפשר לנסות ולהיעזר קודם כל בתרופות לכיוח ללא מרשם שניתנות בכדורים או בסירופ (יש גם כאלו שמתאימות לילדים), שאפשר לקנות ברשתות בפארם ובתי המרקחת. אם גם זה לא עוזר, רצוי בהחלט לפנות לרופא והוא עשוי לרשום תרופות לדיכוי שיעול במרשם.
עם שיעול טורדני אתם לא חייבים להשלים
שיעול טורדני זו תופעה לא נעימה, אך כזו שהיא לרוב לא ממש מסוכנת ובעיקר צריך להבין כי מדובר בבעיה שניתן לפתור בדרכים טבעיות עוד הרבה לפני שנפנה לטיפול מקצועי של רופא. אם גם אתם סובלים מהתופעה באופן די קבוע או מכירים מישהו שסובל ממנה באופן הזה, אנו ממליצים בחום להיכנס לאתר ולהכיר יותר לעומק את הסגולות של מנורות המלח וחדרי המלח. בתוך זמן קצר ניתן להשיג להקלה משמעותית, להיפטר מהשיעול המעצבן שלא מרפה ואפילו להרגיש שיפור משמעותי בדרכי הנשימה, שווה לנסות.